Voisiko rutiineja muuttaa?

Rutiinit luovat turvaa ja vakautta elämäämme. Parhaimmillaan rutiinit myös säästävät arvokasta aikaamme. Toimimme tottumusesta tietyllä tavalla, vaikka asian tekemiseen kuluu kohtuuttomasti aikaa. Kun arki tuntuu jatkuvalta kiireeltä ja aikataulujen perässä juoksemiselta, omien rutiinien ääreen on hyvä pysähtyä. Kun toimimme aina tietyllä tavalla, päädymme aina samaan lopputulokseen.

Ensimmäisenä kannattaa selvittää itselleen mihin oma aika kuluu? Tähän hyvä tapa on pitää minuuttipäiväkirjaa omasta päivästään muutaman vuorokauden ajan. Aika kuluu hukkaan yleensä pieninä paloina toinen sieltä ja toinen täältä. Päiväkirjan avulla voit tarkastella omaa ajankäyttöösi ulkopuolisen silmin. Mitä ottaisit sieltä pois? Mitä haluaisit lisää? Kuluuko johonkin kohtuuttomasti aikaa? Asioita voi tehdä hyvin monella tavalla, eikä ole yhtä oikeaa totuutta. Tämän vuoksi kannattaakin miettiä tarkkaan, mitä juuri sinä haluaisit elämääsi.

Rutiinit töissä

Meillä kaikilla on työelämässä rutiineja, joita toistamme päivästä toiseen. Töihin tullessa saatamme katsoa ensimmäisenä sähköpostin ja huomaammekin kohta, että päivän ensimmäinen ja yleensä tehokkain tunti hurahti ja kahvitauko kutsuu. Tehokkaan työpäivän suunnitteluun kannattaa käyttää muutama minuutti aikaa, jotta päivälle on selkeä ohjelma. Suunnittelmallisuuden avulla voit varautua myös yllätyksiin huomattavasti paremmin.

Jotkut aloittavat työpäivänsä to do- listan tarkastelulla ja hoitamalla muutaman pienen tehtävän alta pois, saaden näin mukavan startin päivään. Sähköpostilla työpäivän aloittamista ei suositella, koska sen käsittely luetaan niin sanoittuihin rutiinitehtäviin. Tilanne on tietysti toinen, jos työtehtäväsi on vain sähköposteihin vastaaminen. Sähköpostissa tulevat hoidettavat asiat voivat myös sekoittaa ennelta laadittua päiväohjelmaa lähes huomaamatta. To do- listoista löydät lisää täältä ja tehokkaasta sähköpostin käytöstä täältä.

Teknologia kehittyy koko ajan hurjaa vauhtia ja kehitys on tuonut monta uutta toimintatapaa. Kehityksen mukana on välillä jopa haasteellista pysyä. Uudet sovellukset ja oivallukset kuitenkin helpottavat arkea todella paljon. Puolittain toimivat ohjelmat, tai laitteet ja niiden puolittainen osaaminen voivat haukata kohtuuttomasti aikaa työpäivästä. Laitteiden ja ohjelmien päivitykseen ja opetteluun saattaakin mennä hetki, jos toinen aikaa. Lopputulos on yleensä kuitenkin ajankäytön kannalta positiivinen. Temppuileva tietokone, tai vanha ohjelmistoversio ja niiden kanssa tappelu saattavat haukata työpäivästä jopa puoli tuntia.

Uusi työnkaveri on loistava mahdollisuus omien rutiinien uudistamiselle ja kyseenalaistamiselle. Ulkopuolelta tullut henkilö katsoo toimintapoja eri näkökulmasta ja hänen kysymykset siitä, miksi asia tehdään tietyllä tavalla saavat perehdyttäjänkin pohtimaan yrityksen rutiineita. Kaikissa työpaikoissa on tehtäviä, joiden perusteena on vain se, että asia on aina tehty näin. Näiden tehtävien kohdalla kannattaakin miettiä, onko tämä toimintatapa enää ajanmukainen tai edes tarpeellinen. Lait ja asetukset ovat vuosien saatossa muuttuneet. Teknologian ja robotiikan ansiosta monet asiat voi tehdä nykyään eri tavoin. Tehtävän voi joskus jättää jopa kokonaan pois, tai ainakin hoitaa sen huomattavasti nopeammin.

Kehittäminen ja rutiinien kyseenalaistaminen kuuluu kaikkien työtehtäviin, vaikka sitä ei olisi erikseen mainittu. Uusien toimintatapojen löytäminen vähentää kireen tunnetta ja työaikaa jää paremmin olennaisten asioiden hoitoon. En ole vielä törmännyt esimieheen, joka olisi kieltänyt työntekijää kehittämästä omaa työtään.

Rutiinit arjessa

Pienten lasten rytmi rytmittää perheen arkea. Rytmi tuo myös ennalta-arvattavuuden päivään. Rytmi on meillä lisännyt perheen yhdessäoloa yhteisinä ruokailuaikoineen ja tekemisineen. Iltaisin pienin menee nukkumaan 19.30, jonka jälkeen jää aikaa rauhoittua seuraavaan päivään ja tehdä omia juttuja. Meillä viiden hengen taloudessa kaikki kotityöt tehdään yhdessä omien taitojen puitteissa . Pienin kulkee menossa mukana ja osallistuu innolla yhteiseen tekemiseen. Lapsen päivä-, tai yöunien aikaan emme yleensä tee kotitöitä.

Arki-illat hurahtavat todella nopeasti ja välillä tuntuu, että koko ilta menee ruokakaupassa ja kotitöiden parissa. Kodin askareisiin ja kauppa asiointeihin saa kulutettua kokonaisia tunteja illasta. Monelle avun arkeen on tuonut kiertävä ruokalista, tai ainakin viikon ruokalistan etukäteissuunnittelu. Arkiviikon ruokia voi myös tehdä viikonloppuna pakastimeen valmiiksi, tai suosia iltaisin nopeita reseptejä sekä annoksia, joista riittää useammalla päivälle.

Ruokakaupassa vierehtää matkoineen ja pakkaamisineen todella paljon aikaa. Voisiko ruokakaupassa käydäkin vain kerran viikossa, tai tilata ruuat valmiiksi pakattuina, tai jopa kotiinkuljetettuina? Lompakko myös kiittää keskittämisestä ja ruokahävikkiä tulee vähemmän.

Kotityöt ja niiden jakaminen herättävät perheissä paljon tunteita ja keskustelua. Työelämässä naiset ja miehet ovat tasavertaisessa asemassa ja töiden vaatimustasossa ei ole enää selkeitä eroja sukupuolten välillä. Tutkimusten mukaan naiset tekevät 232 minuuttia vuorokaudessa ja miehet 159 minuuttia. Lähde. Kotityöt ja niiden jakaminen herättivät paljon keskustelua myös instagramin puolella ja aihe saa myöhemmin oman teemaviikonsa.

Kotitöiden tekemiseen ja jakamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Tekevätkö kaikki perheenjäsenet oman tason ja taitonsa mukaisia kotitöitä? Joillekin voi toimia keskitetty siivouspäivä, kun taas toinen tykkää jakaa tehtävät eri päiville. Joissain perheissä vanhemmat vuorottelevat kodin siivousvastuusta. Uudeksi rutiiniksi voisi ottaa myös omien tavaroiden paikalleen laiton heti käytön jälkeen. Jokailtainen siivousvartti on myös toimiva tapa ylläpitää siisteyttä. Kaikista töistä ei kuitenkaan tarvitse pitää, tai tehdä. Siivoojan palkkaaminen voi myös olla hyvä vaihtoehto.

Arjen metatyöt, eli suunnittelu- ja aikataulutustehtävät vievät paljon aikaa ja se saattaa jäädä yhden perheenjäsenen harteille. Koska työ on näkymätöntä ja asiat vain tapahtuvat, kaikki perheenjäsenet eivät välttämättä edes huomaa sen kuormittavuutta. Trello on myös hyvä apu metatyöhön. Sinne voi luoda perheelle yhteisen taulun, josta löytyy niin kauppalistat, pakkauslistat, ruokareseptit kuin ohjeet kotitöihinkin.

Asiat voi tehdä todella monella tavalla ja onkin tärkeää, että löydämme juuri itselle sopivat tavat toimia. Hion rutiinejani ja ennakoin arkeani etukäteen mahdollisimman hyvin, jotta saan sen mahdollisimman sujuvaksi ja perusasioihin ei mene turhaa aikaa. Teen työt ja hoidan asiat silloin kun niiden aika on. Tämä on tuonut lisää läsnäoloa ja vapaa-aikaa arkeen. Säästyneen ajan voin käyttää uusien ideoiden toteuttamiseen, tai vain palautumiseen, joka on myös tärkeä osa arkea.

Minkälaisia rutiineja sinulla on arjessa? Mikä on paras oivalluksesi?

-Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.