Vinkit lapsiperheen eteisen järjestykseen

Syksy ja kurakausi tekee tuloaan. Samalla eteisen täyttää yhä useammat pipot, hanskat ja huivit. Jokainen vanhempi tietää sen tunteen eteiskaaoksesta. Joko taas lattia on kenkiä täynnä tai takit ja muut tavarat pitkin lattioita? Milloin on hanska hukassa tai toinen kenkä kadoksissa? Hiekkaa kantautuu sisälle, eikä mikään mahti maailmassa tunnu pysäyttävän pienen hiekanjyvän voimaa. 

Sadepäivät muistuttavat syksyn tulosta ja pian alkavasta kurakaudesta. Muutama kuukausi sitten nämä vaunut veivät ison osan eteisestämme. Taaperon kasvaessa vaunut on nyt siirretty lämpimään varastoon.

Tällä viikolla Instagramin tarinassa on käyty vilkasta keskustelua lapsiperheen eteisen haasteita. Teema löytyy edelleen kokonaisuutena Instagramin kohokohdista. Tämä aihe tuntuu olevan suuri ongelma suurimmassa osassa lapsiperheitä. Haasteeksi koetaan erityisesti tilanpuute sekä kenkäkaaos. Myös muutama konkreettinen haaste nousi esille. Miten lapsen saa vietyä kuravaatteissa eteisestä kylpyhuoneeseen sotkematta koko taloa tällä välin? Tai miten lapset saa laittamaan takit naulakkoon itsenäisesti?

Meillä on käytössämme arkieteinen kodinhoitohuoneen yhteydessä. Etenkin kurakautena se helpottaa kuravaatteiden riisumisessa. Kenkämäärässä on käynyt päinvastoin. Kenkiä on nyt kahdella ovella vastassa.

Viikon aikana äidit löysivät yhdessä loistavia ratkaisuja. Kuravaatehaasteeseen löytyi täsmälääke! Yksi perheenäiti vinkkasi kurakassin käytöstä! Siis loistava idea, jonka olemassaolosta minulla ei ollut mitään tietoa tätä ennen. Lapsen voi kantaa kassissa tai likaiset kuravaatteet laittaa Ikean kassiin. Hiekat ja kurat jäävät kassiin matkalla kylpyhuoneeseen. Niin kätevää! Lisää vinkkejä lapsiperheen eteiseen liittyen löytyy instagramin kohokohdista teemojen alta.

Kenkäkaaoksen taltuttamiseksi löytyi myös todella hyviä vinkkejä! Aktiivisesti liikuntaa harrastavan perheen äitinä Suvi kertoi, että heillä on rakennettu autotalliin kokonaisen seinän kokoinen kenkähyllykkö. Sporttikengät on helppo jättää autotalliin kuivumaan ja sotkuja ei kantaudu sisälle saakka.

Suvin vinkki aktiivisen perheen kenkäkaaoksen taltuttamiseen. Lisätilaa autotallista. Kuvassa on viisi henkisen perheen kengistä 2/3.

Tässä koottuna vinkit hallittuun kaaokseen:

Huomioi sesonki

Pidä esillä vain kuluvan sesongin mukainen vaatetus. Vaatteiden ja muiden tavaroiden etsiminen on nopeampaa ja helpompaa. Käy sesongin vaihtuessa läpi pienet ja kierrätystä vaativat vaatteet ja kengät. Pian kaivetaan taas lämpimämmät vaatteet esille. Nyt on hyvä mahdollisuus tehdä muutoksia säilytykseen.

Päivittäin käytettävät

Pyri pitämään eteisessä käden ulottuvilla vain ne vaatteet ja tavarat, joita käytät eniten. Vähennä reilusti tavaraa ja mieti mitä todella tarvitset. Voisiko jotain vaatetta tai tavaroita siirtää muualle varastoon tai huoneisiin? Tai ehkä sängyn alle rullilla liikkuviin kannellisiin laatikoihin?

Pientavarat, päähineet ja hanskat

Hyödynnä koreja ja laatikoita. Voit vaikka nimikoida jokaiselle omansa? Vai toimiiko parhaiten pieni naulakko seinällä ja siinä roikkuvat verkkokassit, joihin lapset saavat omat pipot ja hanskat. Tarvittaessa hyllytasoja voi lisätä seinille ja lisätä korit vaikka niihin.

Huomioi monikäyttöisyys

Kannellinen penkki kenkien laittamista sekä säilytystä varten? Seinään tai kaapin sisäoveen kiinnitettävä teline kengille? Mitä jos eteisen naulakko saa koristeeksi laukkuja ja niissä säilytetäänkin päivittäin tarvittavia asioita? Tai jospa ylimääräinen kirjahylly palveleekin jatkossa kenkäkaappina?

Tee eteisestä oman näköinen 

Keskustele isompien lasten kanssa mikä toimisi parhaiten, jotta tavarat löytävät oikeille paikoilleen? Omat isot värikkäät ämpärit jokaisen kengille? Kenkäkaappi?Perheen pienimmillä kuvat korien reunassa? Tarrapalkinto? Tärkeää on myös se mikä motivoi sinua? 

Panosta mattoon

Mitä jos teet tuplavarmistuksen ja laitat kuramaton ulko-oven ulko- ja sisäpuolelle? Mattoa tulisi olla sen verran, että lika ja hiekka ei kantaudu lattialle asti.  Maton olisi hyvä alkaa suoraan ovensuusta ja jatkua naulakolle saakka. 

Mistä aloitetaan? Meillä on seuraavaksi vuorossa eteisen maton uusiminen.

Ihanaa syksyn odotusta <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.