Vältä joulukiire valmistelemalla ruokia ennakkoon

Jouluna pöydän täyttää toinen toistaan upeammat jouluruoat ja herkut. Suositko jouluna perinteisiä makuja vai kokeiletko rohkeasti uusia reseptejä? Onko sinulla jokin suvussa kulkenut resepti, jota pidät tallessa ja suunnittelet taidon siirtämistä tuleville sukupolville. Jouluna on lupa herkutella ja ottaa rennosti. Kun valmistelun aloittaa ajoissa, voi kiireeltä ja stressiltä välttyä. Vaihtoehtoisesti jouluruokia voi ostaa valmiina.

Piparkakut ja piparkakkutalon voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi tai ostaa valmiina. Tärkeintä on valita itselleen omaan aikatauluun sopivin vaihtoehto.

Jouluun kasautuu monella paljon päällekkäistä tekemistä. Jouluruokien valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Valmistelussa voivat auttaa kaikki oman osaamistason mukaan. Mikä olisikaan mukavampaa ajanvietettä kuin piparkakkutalon tekeminen hyvissä ajoin vaikkapa marraskuussa? Osat saa siihen valmiina tai sitten ne voi leipoa alusta alkaen itse tehdystä taikinasta. Koristeluun voivat osallistua kaikki.

JOULUNALUSVIIKOT

Menu

Voit miettiä hyvissä ajoin, mitä teidän joulupöydästä löytyy tänä vuonna. Samalla voi miettiä, mitä haluat tehdä itse ja mitä hankkia valmiina. Kaupoista löytyy nykyään todella hyvä valikoima valmiita ja puolivalmiita vaihtoehtoja. Ravintolat tarjoavat myös valmiita joulukasseja, joissa ruoka on lämmittämistä vaille valmista. Reko-ringistä voi myös tilata ennakkoon jouluruokia.

Jouluherkut

Ennakkoon voi valmistaa piparit ja koristellakin jo valmiiksi tomusokerikuorrutteella. Kuivakakut ja täytekakun pohja kestää hyvin pakastamisen. Kakut vaativat hyvä suojaamisen pakkaseen, jotta maut eivät tartu. Jos tykkäät tehdä joulumakeisia niin niidenkin valmistuksen voi aloittaa hyvissä ajoin.

Joululaatikot ja -leivät

Laatikot ja leivät on hyvä tehdä pakkaseen ajoissa jo muutama viikko ennen joulua. Voit paistaa ne valmiiksi, jäähdyttää ja pakastaa. Tai vaihtoehtoisesti pakastaa ne raakana. Varmista vain ennakkoon, että raakapakastaminen sopii leivällesi. Muista ottaa sulamaan ajoissa ja lämmittää tai paistaa joulupöytään.

Joululaatikot voit valmistaa itse tai ostaa valmiina. Mikäli valmistat itse, ne voi valmistaa ja pakastaa hyvissä ajoin ennen joulua. Kaupan hyllyltä löytyy myös valmiita porkkana- ja lanttusoseita, jolloin yksi vaihe jää jo pois.

Sinappi

Sinapin valmistamiseen menee aikaa vain parikymmentä minuuttia. Itsetehtyä sinappia voi muokata ruokavalioon sopivaksi ja makuja voi testata mielensä mukaan. Mikäli käytät sinappiin kermaa tai munia, on säilyvyys noin 3-4kk.

AATONAATTO

Rosolli

Jos haluat valmistaa rosollin alusta alkaen itse, sen voit aloittaa nyt. Keitä perunat ja porkkanat ja leikkaa kaikki ainekset valmiiksi jääkaappiin. Suojaa ne hyvin kelmulla, jotta maku ei tartu muihin raaka-aineisiin. Rosollin ainesosat voi asetella raidoiksi esille, jolloin jokainen saa valita haluamiaan herkkuja tai sitten sekoittaa rosollin valmiiksi.

Kalan graavaus

Mikäli graavaat kalan itse niin sen aika olisi nyt päivää ennen jouluaattoa. Lohi vaatii vuorokauden graavauksen ja siialle riittää lyhyempi aika. Kääri hyvin leivinpaperiin ja lisää vielä kelmua päälle. Hyvä muistisääntö lohelle on noin ruokalusikallinen karkeata suolaa kilogrammaa kohden. Mikäli tykkäät valko- tai mustapippurista niin lisää murskattuja pippureita maun mukaan. Lisäksi tilliä.

Perinteisesti joulupöydässä komeilee kinkku, mutta yhtä hyvin tilalla voi olla myös poroa, hirveä tai kalkkunaa. Huomioi ohjeen mukainen sulatus ja valmistus hyvissä ajoin ennen h-hetkeä.

Pakastettujen tuotteiden sulatus

Muista ottaa pakkasesta joulupöydän laatikot, leivät ja muut herkut sulamaan. Jos joulupöydässä on kinkku, huomioi ohjeen ja painon mukainen sulatus. Paistetaanko teillä kinkku jouluyönä vai valmiiksi juuri jouluaterialle?

Herkullista ja kiireetöntä joulun aikaa! Tärkeintä on tehdä omanlainen joulu <3

Marika ja Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.