Täydellinen vai riittävän hyvä?


Miltä maailma näyttäisikään jos kaikki olisi aina täydellistä? Ruoka ei palaisi koskaan pohjaan ja maku olisi täydellinen? Elämässä ei olisi mitään ongelmia ja kaikki vain etenisi täydellisesti kaikissa asioissa. Minulla, sinulla ja läheisilläsi elämä olisi aina täydellistä. Ei olisi tarvetta kysellä kuulumisiakaan, kun tietäisi jo, että kaikki on täydellistä. Miltä se tuntuisikaan?

Oletko vaativa itsellesi? Kun hyväksyt, että mikään ei ole täydellistä, saat tilalle vapauden ja suuren helpotuksen tunteen. On tärkeää olla armollinen ja löytää itselleen riittävän hyvä.

Jossain vaiheessa elämää huomaa, että täydellisyyden tavoittelu on sama kuin yrittäisi lassota kuun taivaalta. Havahdut ehkä siihen, että tuhlaat voimavarojasi jatkuvasti liikaa. Ylisuoritat huomaamattasi, etkä palaudu enää niin hyvin. Tulee tunne, että et saa oikein mitään aikaiseksi. Todellisuudessa asiat etenevät, mutta viivästyvät, koska tavoittelet täydellisyyttä hioen pieniä yksityiskohtia liian kauan. Kuulostaako tutulta?

Tavoitteen pitää olla realistinen omiin voimavaroihin nähden. Kunnianhimoaan kestää tietyn ajan, mutta liian pitkään jatkuessaan se kääntyy yliponnistelemiseksi. Myös palautuminen on tärkeää.

Täydellisyyden tavoittelun taustalla voi olla useita syitä ja niitä on hyvä pohtia tarkemmin. Onko täydellisyyden tavoittelu enemmän loistamista muiden silmissä, ankaruutta itseään kohtaan vai muita ihmisiä kohtaan? Se sisältää varmasti jonkin verran näitä kaikkia elementtejä niin kauan kuin täydellisyyttä jaksaa jahdata.

Täydellisyyden tavoittelu on loputonta. Siitä työstä ei tule koskaan valmista, ennen kuin huomaat ansan jota täydellisyys sinulle yrittää tarjota. Jos olisin täydellinen niin joku varmasti tykkäisi minusta enemmän? Jos olisin täydellinen tässä työssä niin esimieheni varmasti olisi tyytyväisempi ja etenisin nopeammin urallani? Jos minulla olisi parempi puhelin niin kaikki ne ominaisuudet siinä puhelimessa tekisi myös elämästäni täydellisen? Jos minulla olisi enemmän rahaa ostaisin sitä ja tätä ja voi miten hyvältä näyttäisin siinä uudessa mekossa? Se olisikin aivan täydellinen ja minä myös. Tätä ajatusleikkiä voisi jatkaa loputtomiin…aivan kuten täydellisyyden tavoittelua. 

Sinä riität ja olet täydellinen omana itsenäsi. Kukaan muu ei voi olla sinä, eikä kukaan voi ottaa siitä mitään sinulta pois.

Vähän aikaa voisi tuntua aika kivalta jos kaikki sujuisi täydellisesti. Mitä siitä seuraisi? Kun aikaa menisi enemmän se ei tuntuisi enää miltään. Ei olisi enää ylämäkiä, eikä niitä alamäkiä. Täydellisestä tulisi tasaista ja jossain vaiheessa jopa harmaata. Ei olisi mitään mitä tavoitella, ei enää edes sitä kuuta taivaalla. Kaikilla olisi kaikkea, kaikki olisivat täydellisiä ja elämä sujuisi täydellisesti.

Tässä viisi ajatusta, joiden avulla voit keventää omaa suhtautumistasi täydellisyyteen.

  1. Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka. Kaikella on aina ensimmäinen kertansa ja jokainen aloittaa jostain. Älä vaadi itseltäsi heti liikoja. Tulet koko ajan paremmaksi, mitä enemmän toteutat itseäsi. Muista, että jokaisella on lupa epäonnistua. Se ei tee ihmisestä yhtään huonompaa.
  2. Hyväksy, että perfektionismi on pelkoa. Jatkuva täydellisyyden tavoittelu on pelkoa epäonnistumisesta. Pelkoa voi myös työstää ja oppia pelon kierteestä pois. Pohdi mikä olisi pahinta mitä voi tapahtua jos pelkosi toteutuisi?
  3. Älä jännitä palautetta. Palaute on hyvästä, koska se on keino päästä eteenpäin ja kehittyä. Tuo omia ajatuksia ja ideoita rohkeasti esille. Parhaat ideat ovat yleensä niitä, jotka heitämme pelottomasti pöytään.
  4. Elämä ei ole täydellistä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta sinä olet täydellinen omana itsenäsi. Hyväksy, että elämässä on aina jotain keskeneräistä
  5. Uskalla epäonnistua. Parasta epäonnistumisessa on se, että voit yrittää uudelleen. Sinulla on mahdollisuus oppia, eikä oppi mene koskaan hukkaan.
Kun sinä loistat, muu maailma ympärilläsi loistaa myös. Hyvä olo lähtee sisimmästäsi.

Kun unohdat täydellisen ja hyväksyt, että elämä on parasta epätäydellisenä, alkaa tapahtua. Näet ne tähdet, planeetat ja tähdenlennot matkalla kuuhun. Kun hyväksyt, että onnistut vähemmälläkin, olo kevenee.  On hyvä myös huomioida, että usein asetamme odotukset niin korkeiksi itsellemme, että koemme kuin tavoittelemisimme sitä kuuta taivaalta. Voi olla, että hiomme pitkään jotain pientä yksityiskohtaa, eikä sillä ole lopputuloksen kannalta suurta merkitystä. Petymme kun tavoite ei täytykään.

Tärkeintä on elää arkea ja elämää aivan jokaisena päivänä. Hyväksyä se, että elämä on epätäydellistä ja jokaiseen päivään sisältyy ihania pieniä tähtihetkiä, jotka auttavat kantamaan meitä eteenpäin. Oma suhtautumisemme on avainasemassa. Kun elämme näin, jokaisessa päivässä on jotain hyvää ja koemme onnistuneemme monissa asioissa.

Täydellisyys ei ole mittari onnistumiselle vaan se, että sinä loistat. Sinulla on lupa loistaa. Sinulla on lupa nauttia onnistumisista. Se lupa vaatii myös kykyä sietää epätäydellisyyttä ja epäonnistumista. Kykyä nauttia arjen pienistä asioista. Suurin osa elämäämme on sitä tasaista arkea ja olisi sääli jos eläisimme elämää vain niitä huippuhetkiä varten. Elämä on tässä ja nyt. Se mitä päätät tänään, kantaa huomiseen ja seuraaviin päiviin.

Aurinkoa ja hyvää oloa päivääsi <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.