Suunta vain ylöspäin?

Oletko joskus pohtinut mikä meistä ihmisistä tekee niin erilaisia? Jotkut selviytyvät tilanteesta kuin tilanteesta, eikä näytä tuntuvan missään. Televisiossa on sarjoja, kuten Selviytyjät. Kilpailijat kamppailevat henkisten voimavarojensa kanssa päivästä toiseen ja tippuvat joko kisasta pois tai jatkavat jos selviytymiskeinot riittävät ja kantti kestää. Mikä meihin vetoaa tämänkaltaisissa sarjoissa? Yksi syy lienee arvaamattomuus.

Emme voi koskaan tietää, mitä toinen ihminen on käynyt elämässään läpi. Miten se vaikuttaa hänen suhtautumiseensa asioihin?

Mitä vain voi tapahtua kun ihminen väsyy ja hajoaa henkisesti pala palalta. Meistä paljastuu ääriolosuhteissa yllättäviä piirteitä. Mietimme ehkä miten itse toimisimme samanlaisessa tilanteessa jos kävisimme läpi samoja asioita? Itsekin lankean siihen, että kuvittelen toimivani jotenkin paremmin. Todellisessa tilanteessa voisikin käydä aivan päinvastoin. 

Oletko syntynyt onnellisten tähtien alla vai tuntuuko, että aina jotain menee pieleen? Onneksi selviytymiskeinoja voi harjoittaa.

Resilienssi kuvaa psyykkistä palautumiskykyä, joka auttaa meitä vastoinkäymisten hetkellä sekä muutostilanteissa. Kuinka suhtaudun kun jokin arkinen asia menee pieleen? Myöhästyn bussista. Voivottelenko koko ajan kun odottelen seuraavaa bussia vai hyödynnänkö ajan ja kävelen seuraavalle pysäkille vai soittaisinko vaikka läheiselle ja piristäisin hänen päiväänsä. Muista, että omat uskomukset vaikuttavat myös asioihin. Ajatteletko jo valmiiksi, että pessimisti ei pety?

Meidän kaikkien eletty elämä vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme asioihin. Olemme saaneet jo lapsuudessa mallin kuinka toimia vastoinkäymisiä kohdatessamme. Kasvatus, geneettiset tekijät ja ympärillämme olevat ihmiset vaikuttavat siihen miten koemme asioita. Toiset selviävät suuristakin vastoinkäymisistä ja toisille pienikin vastoinkäyminen voi olla liikaa.

Hyvä uutinen on se, että psyykkistä palautumiskykyä voi harjoittaa läpi elämän ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä paremmin osaamme suhtautua asioihin. Itseeni on iskostunut ajatus, että eteenpäin mennään vaikka pää kainalossa tai kuten mummo lumessa. Tiedostan, että tämä on opittu malli lapsuudesta saakka. Toisaalta tämä huvittaa, mutta toisaalta tämän ansiosta olen selvinnyt haastavistakin hetkistä elämässä. Minulla on ollut aina luottamus siihen, että asiat selviävät tai ne selvitetään. On myös muistettava, että ajoittain on hyvä oppia pyytämään apua.

Omaa resilienssiä voi tutkia pohtimalla niitä hetkiä joilloin oli vaikeaa. Mikä sai sinut selviytymään?
Vai toimitko haitallisesti itseäsi tai läheisiäsi kohtaan?

Joskus eteen tulee tilanteita, että on vain pakko selviytyä. Elämään kuuluu myös kriisejä. Ikäviä kokemuksia ei toivo kenellekään, mutta niiden kautta on mahdollista oppia tärkeitä asioita. Omia tarinoita on hyvä jakaa ja niistä voi olla apua myös muille, jotka ovat samassa tilanteessa. Selviytymistarinoista syntyy usein tunne siitä, että muutkin ovat selvinneet, niin selviän itsekin. Ne tuovat lohtua. Vaikeissa tilanteissa resilienssi vahvistuu. Toiveikkuus ja usko paremmasta antavat vahvuutta päästä eteenpäin elämässä.

Miten sinä toimit muutosten ja vastoinkäymisten hetkellä?

Valoa päivääsi <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.