Piilosilla kiireen kanssa

”On ollut aivan kauhea kiire ” on varsin tuttu lausahdus kuulumisia kysellessä. Kiire kuulostaa lähes diktaattorilta, joka sanelee minne pitää mennä ja mitä tehdä. Onneksi voimme päättää mitä elämäämme haluamme ja päiväämme sisällytämme. Meidän ei pidä tehdä mitään, mutta meillä jokaisella on vapaus valita.

Kiire, sanan varsinaisessa merkityksessä ei kerro meille yhtään mitään. Kenellä vain voi olla kiire. Ja usein kiire onkin vain sana vailla sen syvällisempää merkitystä. Useiden vuosien ajan sorruin itsekin kiireeseen. Uskottelin, että kiire pitää kiinni elämässä. Todellisuudessa kiire työntää kaiken aidon pois, jolloin jäljelle jää vain suunnaton väsymys. Lopulta tilaa on vain kiireelle ja kaaokselle. 

Läsnäolo, kuuntelu ja aito vuorovaikutus ovat kiireen vastakohtia. Ruuhkavuosien keskellä läsnäolo vaatii tietoista harjoittelua päivittäin. Omia voimavaroja täytyy kuunnella ja kunnioittaa. Ota vastaan ajatukset sisältäsi lempeästi. Pohdi mikä tuo kiireen päivääsi? Mitä haluan lisää? Mitä en halua? Anna ajatusten tulla ja poimi niistä itsellesi merkityksellisimmät. Tämä on alku. Tästä alkaa matka kohti kiireetöntä elämää. Kiireetön elämä on mielentila, joka vaatii jatkuvaa työskentelyä ja kuuntelua.

Lisää sitä, mikä tuo hyvää oloa. Vähennä sitä, mikä kasvattaa ahdistusta. Pian huomaat, että vähemmän on enemmän!

Kiire on kuin suojamuuri, joka kätkee taakseen kaiken mitä emme ole valmiita kohtaamaan. Piilottelemme kiireen takana, kunnes otamme langat taas omiin käsiimme. Onneksi meillä on mahdollisuus tehdä tietoisia valintoja ja kirjaimellisesti karsia kiire pois. Jostain on luovuttava, jotta voit aloittaa matkan kohti unelmia. Muutos vaatii vanhojen asioiden jättämistä tai tekemistä uudella tavalla. Vain tällä tavalla elämäsi voi muuttua. Tekemällä päätöksiä.

On myös hyvä miettiä, miten aika jakaantuu. Meillä on yllättäviä aikavarkaita, joita ei välttämättä itse edes tiedosta. Kännykän vaistomainen kurkistelu on niistä yksi. Kuinka paljon se viekään aikaa päivästä? Usein se on Facebook tai Instagram tai jokin muu. Välillä olen poistanut ne kännykästä kokonaan. Juuri siitä syystä, että tärkeintä on keskittyä tähän omaan elämään ja tehdä omasta arjesta merkityksellistä. Tietoinen läsnäolo vaatii jatkuvaa harjoittelua. 

Valitse elämääsi oikeat ihmiset. Nämä ihmiset kannustavat sinua olemaan paras versio itsestäsi.

Aamu on paras aika aloittaa uutta ja tehdä suunnitelmia. Uusi päivä kaikkine mahdollisuuksineen on edessäsi. Muista, elämäsi tärkein pääoma on sinun aikasi. Se on nyt ja tässä. Tämä blogiteksti onkin hyvä päättää aitoon viisauteen Charlie Chaplinin sanoin.

”Kun aloin rakastaa itseäni, ymmärsin, että olen aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan” 

Valoa päivääsi <3

Marika

One Reply to “Piilosilla kiireen kanssa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.