Perheystävällinen työelämä

Oletko kuullut joskus onnellisen elämän kaavan? Siihen sisältyy 8 tuntia työtä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Elämän ei tarvitse olla pelkkää puurtamista. Voitkin kysyä itseltäsi, että mikä on sinulle hyvä määrä? Työssä jaksaminen edellyttää myös, että työtä ei tehdä liikaa. On hyvin yksilöllistä paljonko tarpeeksi on kenellekin, mutta omasta jaksamisesta on tärkeää pitää huolta.

Väestöliiton Perhebarometri 2020-tutkimuksen mukaan työn ja perheen yhteensovittaminen sekä perheystävällisyys ovat Suomessa vähintäänkin kohtuullisen hyvällä tasolla. YK:n tutkimusten mukaan asumme maailman onnellisimmassa maassa.

Onko suomalaiselle kulttuurille ominaista, että työtä tehdään paljon? Ehkä meille on annettu lapsuudessa jo esimerkki siitä, että työ on laitettu kaiken edelle? Luin Helsingin Sanomien artikkelin jonkin aikaa sitten, jossa kerrottiin, että nykyisen työkulttuurin siemen on kylvetty jo sotienjälkeisessä Suomessa. Muistan, että mummoni oli kova tekemään töitä ja hoiti kodin siihen päälle lähes yksinään. Eikä hän koskaan sanonut, että olisi ollut edes väsynyt.

Työn ja perheen yhdistämisestä on käyty vilkasta keskustelua myös blogin Instagramissa tällä viikolla. Keskusteluista kävi myös ilmi, että moni äiti kokee painetta jatkuvasta työn tehostamisesta. Eräs äiti kertoi, että hän pyrkii pitämään työpäivänsä 8 tunnin pituisena, koska haluaa viettää aikaa iltaisin perheensä kanssa. Silti hän sortuu vertailemaan itseään välillä muihin. Toinen äiti oli kertonut hänelle, että nukkuu vähän ja tekee 14 tunnin työpäiviä. Jokainen toki määrittelee rajat itselleen, joiden puitteissa on hyvä elää. On myös hyvä pohtia miten tehokkaana työ pysyy päivien venyessä?

Tässä listattuna muutamia vinkkejä:

  1. Yhteydenpito perhevapaan aikana. Perhevapaalle lähtiessä työyhteisön on hyvä huomioida työntekijää. Tämä viestii jo hyväksyvästä ilmapiiristä. Töihinpaluu on aina helpompaa kun kuulumisia on vaihdettu myös perhevapaan aikana.
  2. Joustavuus loman ajankohdassa. Luokaa työpaikalla kaikille tasapuolinen käytäntö lomien suhteen. Toimisiko kiertävä lomalista, jolloin loman ajankohdan pystyisi aina ennakoimaan pitkälle eteenpäin?
  3. Työpaikan myönteinen suhtautuminen työn ja perheen yhdistämiseen. On hyvä, että perheystävällisyydesta puhutaan ja rakennetaan yhteiset käytännöt. Tämä madaltaa kynnystä puhua perheestä ja omasta tilanteesta.
  4. Esihenkilön esimerkki. Esihenkilön on hyvä osoittaa jo omalla johtamisellaan, että perhe sekä läheiset tulevat ensin ja työt ovat järjesteltävissä niiden ympärille.
  5. Mahdollisuus huolehtia perheenjäsenistä joustavasti. Perhemyönteisyys ei katso pelkästään pienlapsivaihetta. Jossain vaiheessa saattaa olla tarpeellista huolehtia myös ikääntyvistä vanhemmista tai vanhemmista lapsista.
  6. Osa-aikatyön tai lyhennetyn työajan mahdollisuus. Työnantajan on hyvä ottaa asia esille hyvissä ajoin perhevapaan päättymisen lähestyessä. Tämä helpottaa töihinpaluuta.
  7. Työpaikalla tuetaan urakehitystä perhetilanteesta riippumatta. On hyvä keskustella työntekijän kanssa mitä hän toivoo ja miten haluaa urallaan edetä? Mitä mielekkäämpää työtä sitä motivoituneempi työntekijä.
  8. Joustavat työajat. Keskustelkaa toiveista työvuorojen suhteen. On parempi ennakoida ja pyrkiä löytämään ratkaisu, joka tukee työntekijän tilannetta.

Olen ollut perhevapaalla kolmeen eri otteeseen. Esikoisen ja kuopuksen välillä tosin meni 13 vuotta. Suhtautuminen työn ja perhe-elämän yhdistämiseen on muuttunut tässä välissä merkittävästi. Silloisessa työpaikassa iloista perhetapahtumaa ei huomioitu lainkaan. Nykyinen työpaikkani on suhtautunut perhevapaaseen todella hyvin ja yhteyttä pidetään edelleen myös hoitovapaan aikana. Omassa lapsuudessani perhe ja työ kulkivat käsi kädessä, koska vanhempani olivat yrittäjiä. Olin usein heidän mukanaan työpaikalla ja viihdyinkin siellä hyvin.

Esitin blogissa kysymyksen työpäivän pituudesta ja ilokseni sain huomata, että suurimmalla osalla keskimääräinen työpäivän pituus on 7-8 tuntia. On hyvä huomioida, että eri aloilla on eri käytäntöjä jotka vaikuttavat myös työpäivien pituuteen.

Miten perhe-ystävällisyyttä voitaisiin lisätä? Mothers in Business MiB ry:n syyskuussa teettämässä jäsenkyselyssä vastanneista peräti 69 % ilmoitti kokevansa haasteita työn ja perheen yhteensovittamisessa. MiB ry on listannut lukuisia vinkkejä siitä kuinka perheystävällisyyttä voidaan työelämässä lisätä. Nämä asiat nousivat keskusteluun myös blogissa tällä viikolla useaan otteeseen. Hyvät käytännöt hyödyttävät kaikkia työntekijöitä tasapuolisesti. Samalla ne lisäävät tyytyväisyyttä ja parantavat työtehoa.

Jokaisen perhevapaan jälkeen olen palannut työelämään intoa täynnä. Uskon, että moni äiti on todella motivoitunut ja innoissaan palatessaan töihin. Tätä energiaa työnantajan on hyvä hyödyntää ja muistaa keskustella myös toiveista uran suhteen.

Mikä on auttanut sinua työn ja perheen yhdistämisessä?

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.