Näillä vinkeillä hävität aikavarkaat!

Selailetko huomaamattasi taas  muiden päivityksiä sosiaalisessa mediassa? Sanotko tarpeeksi usein ei asioille, jotka eivät ole juuri sitä mitä haluat? Oletko huomannut, että et voi olla kaikkea kaikille, koska ensisijaisesti sinun pitäisi tiedostaa mitä haluat itsellesi. Teet päivittäin valintoja, jotka ottavat osan ajastasi. Sinun aikasi on kallisarvoista ja jokainen meistä haluaa täyttää sen ajan asioilla, jotka tuottavat meille iloa ja auttavat saavuttamaan omia tavoitteitamme.  Järjestä aikasi niin, että pystyt viettämään aikaasi tavoilla, jotka merkitsevät sinulle paljon.

Joskus on vaikeaa tietää mitä toivoo. Meillä on niin monia ulkopuolisia vaikutteita ja henkilökohtaisia pelkoja, jotka vaativat kiinnittämään huomion itseensä. Usein jäämme odottamaan sitä oikeaa hetkeä, jotta voisit vihdoin omistautua unelmillesi, tavoitteillesi ja toiveillesi. Oikeaa hetkeä ei kuitenkaan näytä tulevan. On hyvä muistaa, että vastuu aikataulusta on meillä jokaisella itsellämme. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pystyt löytämään ne tärkeimmät asiat, jotka saavat sinut tuntemaan onnellisuutta ja täyttymystä.

Näillä vinkeillä kyytiä aikavarkaille:

  1. Pohdi ensin mitä haluat elämääsi ja mikä on tärkeää. Sen jälkeen on helpompaa karsia aikataulusta pois asiat, jotka eivät tue tekemiäsi valintoja.
  2. Opettele sanomaan useammin ei. Pohdi otatko liian helposti myös muiden työtehtäviä hoitaaksesi? 
  3. Määrittele netissä surffailulle ja sosiaaliselle medialle omat ajankohdat. Näin vältät sen tilanteen, että roikut siellä vähän väliä.
  4. Keskity 100 % yhteen tehtävään kerrallaan. Pyri löytämään vaativille tehtäville keskeytyksetön ajankohta.
  5. Aina ei tarvitse tavoitella täydellistä lopputulosta. Määrittele itsellesi riittävän hyvä.
  6. Älä siirrä asioita kauas tulevaisuuteen. Pohdi prioriteetti.
  7. Sinun ei tarvitse murehtia yksin. Murehtiminen kuluttaa turhaan energiaasi. Ota asia puheeksi myös jonkun toisen kanssa.
  8. Huolehdi pienistä tauoista työtehtävien välissä. Ne auttavat sinua jaksamaan ja keskittymään.
  9. Älä viivyttele hankalien tai suurien projektien aloittamista. Alkuun pääsee kun vain aloittaa.
  10. Tarkista, että muistiinpanosi ja arkistosi ovat järjestyksessä. Näin vältät etsimiseen käytettävän ajan.

Arvot ja tavoitteet ovat avainasemassa pohtiessasi omaa aikaasi. Aloita siis niistä. Arvot ohjaavat meitä kohti tavoitteita ja oman mielen mukaista hyvää elämää. Niissä heijastuu eletty elämä sekä käsitys siitä miten asioiden mielestämme pitäisi olla. Arvot vaikuttavat päivittäisten valintojemme taustalla ja kuvaavat niitä asioita, joita pidämme elämässämme tärkeinä. On hyvä muistaa, että arvot ovat omia henkilökohtaisia asioita, eikä niitä kannata vertailla muiden arvoihin. Arvojen lisäksi tavoitteet auttavat meitä tunnistamaan niitä suuntaviivoja, joita haluamme elämäämme. 

Nyt kun tiedät mitä haluat elämääsi, on aika poistaa sieltä asiat, jotka eivät enää tarjoa sinulle sitä sisältöä mitä tulevaisuudeltasi toivot. Pidä omaa päiväkirjaa aikavarkaille. Ajatus päiväkirjasta toimii samalla tavalla kuin vaikka ruokapäiväkirjan pitäminen. Kirjoita paperille tai puhelimen muistiinpanoihin, mitä milloinkin olet tehnyt koko päivän osalta. Voit pitää päiväkirjaa niin kauan kunnes löydät sieltä useimmin toistuvat aikavarkaat ja tunnistat ne. Nyt voit kirjoittaa to do -listalle asiat, joita et enää tee. Jos huomaat, että netti ja some vie liikaa aikaasi, pohdi keinot joilla pystyt vähentämään siihen käyttämääsi aikaa. 80/20 -säännön mukaisesti 20 % tekemisistämme tuottaa 80 prosenttia tuloksista. Kun tarkastelet lopputulosta voidaan ajatella, että tavoitteet saavutetaan minimaalisin keinoin. Mitkä ovat sinun 20 %?

Mikä on sinun suurin aikavarkaasi? Omani on netissä surffailu. Päätin, että aloitan päivän ensimmäisen tunnin aina ilman puhelinta. Näin saan päivän hyvin alkuun!

Ihanaa päivää <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.