Milloin saa somettaa?

Meillä keskustellaan toistuvasti puhelimen käytöstä ja siitä, milloin sitä on soveliasta käyttää. Haluaisimme olla läsnä tilanteessa, mutta puhelin hakeutuu vaivihkaa käteen.  Osittain ongelma johtuu siitä, että puhelimella tulee hoidettua lähestulkoon kaikki asiat. Laskun maksu vaihtuu kuitenkin nopeasti kauppalistaan ja kohta olenkin jo vastaamassa kaverin viestiin. Pikaisesti vielä vähän Instagramia ja muutama sähköposti.

Poden jatkuvasti huonoa omatuntoa niin puhelimen, kuin tabletin käytöstä, vaikka suurimmaksi osaksi teenkin niillä hyödyllisiä asioita. Puhelimeni laskurin mukaan käytin sitä viime viikolla keskimäärin neljä tuntia päivässä ja kokonaisruutuaika oli 27 tuntia, 13 minuuttia. Pienenä puolustuksena todettakoon, että hoidan samalla puhelimella niin arki-, kuin työasiatkin. Tuntimäärä järkyttää minua silti.

Ennen lapsen syntymää päätimme, että hän ei tule käyttämään puhelinta, saati muuta älylaitetta ensimmäisinä vuosinaan. En tiedä missä kohtaa suunnitelmiimme tuli muutos. Taaperosta on kuoriutunut varsin taitava mobiililaitteiden käyttäjä. Pipsa Possukin löytyy jo täysin omatoimisesti ja sovellukset vaihtuvat seuraavaan kädenkäänteessä.

Rajan vetoa mobiililaitteiden sallitulle käytölle on hankala vetää, kun kaikki asiat tulee hoidettua niiden avulla. Laitteet ovat itselleni myös tärkeitä yhteydenpitovälineitä, kun suurin osa ystävistä ja perheestä asuu kauempana. Välillä on myös mukava selata Instagramia, tai Facebookia. Tuntuu kuitenkin, että tällaiselle on vaikea löytää illasta ”sallittua aikaa” ja sänkyynkään ei puhelinta haluaisi viedä.

Olen välillä poistanut Instagramin ja Facebookin kokonaan pois puhelimestani. Se on kuitenkin osoittanut hieman haastavaksi, kun tarvitsen niitä niin työssä, kuin järjestötoiminnassakin. Muutaman kerran olen myös ollut somepaastolla, joka ei ole ollut kovin toimiva ratkaisu.

Miten teillä käytetään mobiililaitteita? Onko teillä vanhempien kesken sääntöjä? Miten lapsenne saavat käyttää älylaitteita?

– Suvi

2 Replies to “Milloin saa somettaa?”

  1. Kun ei juuri ehdi somettaa, niin kannatan sometusta. Sometus on upeaa silloin, kun sitä ei tee jokaisesta hiekanjyväsestä (usein ja sama asia) ja on halu jakaa jokin asia saadakseen huomiota (hyväksyessään samalla että kaikki ei tykkää). Oma tapani ilmoittaa olevansa elossa ja ainoa tapa olla tekemisissä lähipiiriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.