Miksi haluan puhua ajanhallinnasta?

Olin koulussa se oppilas, jonka läksyt olivat tekemättä, koulukirja unohtunut kotiin tai pyysin lisäaikaa, milloin mihinkin. Lukiossa suoritin viimeisessä jaksossa seitsemän kurssia. Ammattikoulun opinnäytetyön taisin palauttaa viimeisenä mahdollisena päivänä ja ammattikorkeassakin viihdyin muutaman vuoden ylimääräistä. Kärsin valtavasti jatkuvasta kiireen tunteesta ja ympärilläni pyörivistä keskeneräisistä asioista.

Ensimmäisen luokan kevään todistukseni.

Kuulin monesti olevani laiska, saamaton tai huolimaton. Uskoin vielä muutama vuosi sitten olevani oikeasti laiska. Onneksi ajankäytöstä alettiin puhua entistä enemmän ja löysin uusia tapoja suunnitella omaa ajankäyttöäni ja tekemisiäni. Omien uskomusten äärelle on hyvä pysähtyä ja miettiä, että mistä ne oikeasti juontavat juurensa ja ovatko ne edes totta. Olen löytänyt itselleni hyviä tapoja toimia ja haluan jakaa parhaimmat oivallukseni myös muille.

Puhun usein siitä, että meiltä vaaditaan pienestä huolehtimaan tavaroistamme, olemaan ajoissa ja muistamaan sitä sun tätä, mutta missään ei opeteta konkreettia tapoja ajan ja asioiden hallintaan. Missä opetetaan järjestelmällisyyttä? Moni lapsi ja nuori pärjäisi varmasti paremmin koulussa, kun saisi tukea ajanhallintaansa ja löytäisi itselleen sopivia tapoja toimia. Näistä opeista ei olisi haittaa meille aikuisillekaan.

Muistikirjoja on kertynyt vuosien varrella jokunen. Nykyään muistiinpanoni ja to do-listani ovat sähköisesti Trellossa, jossa niiden muokkaus on nopeaa ja helppoa.

Keskeneräisiä tehtäviä pähkäillessäni huomasin myös, että asetan riman todella korkealle. Moni asia jäi tekemättä sen takia, koska koin sen tekemisen niin aikaa vieväksi, tai vaikeaksi itse keksimieni vaatimusten vuoksi. Hyvä ei ollut riittävä, piti olla täydellinen. Omassa ajan ja energian käytössä olisi hyvä hahmottaa, että miksi vaadimme itseltämme niin paljon? Yleensä hyvä on riittävä, ei tarvitse olla täydellinen.

Olen siirtänyt muistilaput myös Trelloon, jotta asiat pysyvät paremmin järjestyksessä.

Olen etsinyt itselleni hyviä tapoja ajan- ja tehtävien hallintaan ja haluan jakaa parhaimmat oivallukseni myös muille. Asioiden ennakoinnilla pääsee monesti huomattavasti helpommalla, kuin kiireessä edestakaisin säntäillen. Ajankäytön suunnittelu on auttanut itseäni rentoutumaan ja antanut lisää vapaa-aikaa, josta en pode huonoa omatuntoa. Muuttujia tulee toki aina, niin töissä kuin kotonakin. Sen takia on tärkeintä olla itselleen armollinen.

On myös hyvä muistaa, että elämä ei ole pelkkää suorimista.

Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.