Kotitöistä kannattaa sopia yhdessä

Kotityöt kuuluvat meidän jokaisen arkeen. Halusimmepa, tai emme. Oletko koskaan miettinyt omaa suhtautumistasi kotitöihin? Suhtautumistavat ovat monesti lähtöisin omasta lapsuudesta ja saatamme siirtää huomaamatta oman negatiivisen asenteemme myös lapsille. Myönteisen asenteen ylläpito on todella tärkeää, jotta arjen rutiinit eivät muodostu perheen sisäiseksi valtataisteluksi. Kotitöistä ja niiden sopimisesta voi tulla esiin se, miten perhe ylipäätään selvittää ristiriitoja.

Lapset voivat osallistua kotitöihin oman ikätasonsa mukaisesti.

Perheen tapa tehdä kotitöitä kertoo perheen arvomaailmasta. Joissakin perheissä kotitöistä maksetaan, koska työn tekemisestä saa palkkaa. Jotkut ajattelevat, että yhteisen kodin ylläpidosta vastaavat kaikki tasapuolisesti talkoohengessä. Joissain perheissä lasten ei tarvitse tehdä ollenkaan kotitöitä, koska ajatellaan, että koulu ja harrastukset ovat lapsen työtä.

Kotitöistä lapsen kanssa sopiessa kannattaa perustella, että miksi jokin työ on tärkeä. Pyynnöissä tulee huomioida myös lapsen ikä taso. Siivoa huoneesi- pyyntö voi olla hyvin abstrakti käsite lapselle ja hän ei osaa lähteä toimimaan. Siksi onkin hyvä käydä asia yhdessä tarkemmin läpi, pikkuautot laitetaan vihreään laatikkoon, kirjat hyllyyn ja niin edelleen. Järjestyksen luomista ja ylläpitoa ei opeteta missään. Kiitos Marie Kondolle, joka on tuonut lisää järjestelmällisyyttä monen arkeen ja kaappeihin!

Jos kotityöt aiheuttavat viikoittain skismaa perheenjäsenten välillä, niistä kannattaa keskustella. Jakautuvatko kotityöt tasaisesti perheenjäsenten välillä ja osaavathan kaikki omat vastuualueensa? Kotitöistä voi ajatella Lean- ajattelun kautta, jossa pyritään karsimaan ”hukkaa” tapahtumaketjusta. Keskustelun avulla jokainen saa tuoda oman mielipiteensä esille ja sopia mieleisimmät vastuualueet.

Suosittelen, että toistuvista kotitöistä sovitaan perheenjäsen kanssa tarkemmin, jotta jokainen on tietoinen omasta vastuualueestaan ja voi suunnitella sille aikataulun.

Suvi, @pistekiireellesi

Meillä jokaisella on oma käsityksemme siisteys tasosta ja siitä mikä on riittävää. Toinen ahdistuu epäsiisteydestä helpommin, kuin toinen. Jos perheenjäsenten siisteyskäsitykset ovat hyvin kaukana toisistaan, aiheesta voi syntyä erimielisyyksiä. Tämän vuoksi olisikin hyvä löytää yhteisymmärrys asiaan. Se voi vaatia kaikilta osapuolilta joustoa. Se, että ei ole tyytyväinen toisen työjälkeen ja tekee mieluummin asiat itse, kuormittaa pidemmän päälle.

Lapsi oppii vastuunottamista ja projektinhallintataitoja osallistuessaan kotitöihin. Kotityöt voi ajatella myös perheen yhteisenä aikana, jolloin ehtii vaihtaa kuulumisia.

Kaikkea ei onneksi tarvitse tehdä itse. Apua voi pyytää ja saada kodin ulkopuolelta. Tiedän perheitä, joissa heidän ystävänsä käy auttamassa siivouksessa tietyin väliajoin, koska pitävät niin paljon siivouksesta ja haluavat auttaa. Voisiko naapurin teinin pyytää tekemään lumityöt, tai nurmikon leikkuun korvausta vastaan? Mitä jos kerran kuussa kävisikin siivooja? Ruokahuoltoon on myös tarjolla monenlaista helpotusta, kauppakassipalvelusta, ruokatarvikeboxiin, tai lämmittämistä vaille oleviin kotiruokiin.

Miten meillä tehdään kotitöitä?

Olemme sopineet yhdessä jokaisen vastuualueen kotitöissä ja kiinteän siivouspäivän. Olemme myös sopineet, että jokainen laittaa omat tavaransa ja vaatteensa paikoilleen heti käytön jälkeen. Yleissiisteys pysyy koko ajan yllä, kun asioille on omat paikkansa. Ajattelemme, että meidän jokaisella perheenjäsenellä on vaativa työ, tai opiskelu ja yhdessä tekemällä saamme nopeitten valmista. Meillä ei ole sellaista vaihtoehtoa, että joku ei osallistuisi kotitöihin.

Päätin heti vanhempainvapaalle jäädessäni, että en tee kotitöitä, kun lapsi nukkuu. Päiväunien aikana tehdyt kotityöt saattavat antaa valheellisen kuvan siitä, että kotityöt eivät kuulu lapselle ja ne hoituvat itsestään. Kaksivuotias osallistuu nykyään hyvin innokkaasti kotitöihin ja ne ovat samalla yhteistä mukavaa tekemistä.

Mieheni motto on, että asiat kannattaa tehdä heti alta pois ja eilen kolattu lumi ei sada uudestaan. Olen oppinut häneltä sen, että teen asian mieluummin heti alta pois, kuin lykkään eteenpäin. Koen nykyään onnistumisen iloa kotitöiden teosta, koska niissä saa nopeasti näkyvää aikaan, toisin kuin työelämässä. Imorointi antaa myös tunnin keskeytyksetöntä äänikirja-aikaa.

Meillä kotitöistä ei makseta. Lapset saavat toki erikseen kuukausirahaa. Ajattelemme, että koti on meidän kaikkien yhteinen paikka ja jokaisella on velvollisuus huolehtia sen siisteydestä. Samalla lapset oppivat vastuunottoa ja selviämään arjen askareista omissa kodeissaan tulevaisuudessa. Ajattelen, että kotityöt opettavat projektin hallintaa ja antavat hyviä eväitä myös työelämään. Kotitöiden tekeminen opettaa myös periksiantamattomuutta ja antaa onnistumisen iloa.

Torstai on muodostunut meillä yhteiseksi siivouspäiväksi. Yksi imuroi, toinen pyyhkii lattiat, kolmas siivoaa vessat ja ottaa pölyt, neljäs katsoo pienintä ja siivoaa samalla keittiön hieman perusteellisemmin. Mies vastaa meillä kokonaan pyykkihuollosta ja minä ruokakaupasta sekä ruuanlaitosta. Pihatöitä teemme kaikki tarpeen mukaan. Minä huolehdin pienimmän vaatteista, neuvoloista ja muusta olennaisesta, mies koirasta.  Joka ilta laitamme lelut oikeille paikoilleen ja keittiö siivotaan aina ruuanlaiton yhteydessä. Pyrimme kaikki siihen, että tavaroita ei jätetä lojumaan mihinkään.

Joku on joskus kysynyt minulta, että miten olen voinut antaa miehelleni hoidettavaksi pyykkihuollon. Häneltä sujuu ihan mikä vain ja jokainen aikuinen ihminen kyllä oppii. Minun suurin haasteeni on tavaroiden paikoilleen laittaminen ja taisin jo toistamiseen tehdä uuden vuoden lupauksen siitä, että laitan omat tavarani paikoilleen.

Miten teillä on sovittu kotitöistä?

  • Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.