Kiireettömästi jouluun

Meillä jokaisella on omia lapsuudenmuistoja joulusta ja oletuksia siitä, kuinka sitä pitäisi viettää. Perheissä yhdistyykin usein useamman suvun muistot ja tavat. Osa muistoista on todella rakkaita ja niitä haluaa vaalia omassakin joulunvietossa. Joulu aiheuttaa monelle myös kiirettä ja stressiä. Siihen latautuu paljon odotuksia ja perinteitä. Monesti voi käydä kuitekin niin, että vastuu juhlan toteutuksesta kasautuu muutamalle henkilölle.

Miten kaikkeen voisi varautua?

On hyvä selvittää ensimmäisenä perheenjäsenten toiveet siitä, mitä jouluna tehdään ja syödään. On hyvä kysyä, että mikä tekee teille joulun? Saatamme monesti olettaa, mitä toiset haluavat. Traditiot voivatkin osoittautua vain tottumuksiksi, jotka tehdään vaikka kukaan ei oikeasti edes haluaisi. Toiveiden yhteydessä on hyvä miettiä myös työnjakoa. Vastuuta kannattaa myös jakaa, jotta kaikki tekeminen ei kasaannu vain yhdelle.

Lahjat

Lahjojen hankkiminen tuntuu monista haastavalta. Kauppojen jouluruuhkat eivät houkuttele, varsinkaan nyt korona-aikana. Kenellekään ei haluaisi hankkia myöskään mitään turhaa. Lahja-ideoita kannattaakin kerätä läpi vuoden. Ideat voi tallentaa esimerkiksi puhelimen muistioon. Kun tiedät jo ennakkoon mitä lahjoja hankit, pystyt hyödyntämään järkevästi myös alennusmyynnit.

Kenelle kaikille lahjoja edes hankitaan? Lahjojen saajat voi myös listata ja sen perusteella miettiä mitä kenellekin hankkisi. Kuinka monta pakettia on sopiva määrä? On hyvä myös määritellä tarkempi budjetti.

Ideoita:

  • Lahjakortit(ravintoloihin, kauppoihin, elokuviin, leikki- ja seikkailupuistoihin, hierontoihin, kauneudenhoitoon, museokortti)
  • hyväntekeväisyyslahjoitukset
  • sijoitukset rahastoihin, osakkeet
  • lahjan saajan toive

Kun lahjojen saajia on paljon, voidaan myös arpoa kuka ostaa kenellekin lahjan. Joissain perheissä vain lapsille hankitaan lahjoja.

Lahja voi olla myös jotain itse tehtyä, tai omaa aikaa. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin yhteinen luontoretki?

Lahjoja voi hankkia ympäri vuoden ja nettikauppojen ansiosta kauppoihin ei tarvitse lähteä jonottamaan ja kuluttamaan aikaa, jos ei välttämättä halua.

Joulusiivous

Kuka sanoo ylipäätään, että jouluksi pitäisi siivota tavallista paremmin? Jos asia on sinulle tärkeä, voit listata siivottavat kohteet ja jakaa siivouksen monelle päivälle. Perheenjäseniä voi myös osallistaa siivoukseen ja antaa omat vastuualueet. Siivouksen voi myös ostaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä ite. Muista kotitalousvähennys.

Jouluruoka

Ruokalista kannattaa tehdä perheen toiveiden mukaan. Eihän me arkisinkaan syödä ruokia pelkästä velvollisuudesta, joten miksi joulunakaan? Ruokia voi esivalmistella ja pakastaa viikkoja etukäteen.

Kaikki ruuat voi hankkia myös valmiina tai puolivalmiina, jos niiden valmistus ei houkuttele. Laatikoihin tarvittavat soseet löytyvät kaupan kylmähyllystä ja kinkun voi tilata valmiiksi paistettuna lähituottajalta. Jos jouluruoat eivät houkuttele, jouluna voi syödä ihan mitä haluaa.

Ruokien valmistuksessa,kattamisessa ja siivoamisessa voi jakaa etukäteen vastuut. Näin kenenkään perheenjäsenen ei tarvitse viettää koko joulua keittiössä.

Mitä jos vain nauttisit?


Hotellit tarjoavat monenlaisia joulupaketteja joulun herkkuruokineen. Vaihtoehto, että nauttisi joulusta rauhassa valmiissa pöydissä kuulostaa houkuttelevalta. Mökkijoulu tuntureiden syleilyssä ei kuulosta myöskään hassummalta. Ulkomaanmatka on myös toki vaihtoehto, joskaan ei tänä vuonna.

Jos joulu ahdistaa ja sitä ei halua viettää ollenkaan, on sekin myös Ok.

Miten sinä vietät joulun? Mitä traditioita teillä on? Stressaako joulu? Haluaisitko viettää erilaisen joulun?

Me alamme olla jo joulutunnelmassa!

Suvi & Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.