Kesälomamatka Ouluun

Meidän perheen kesäloma starttasi viime torstaina ja auton keula kääntyi töiden jälkeen kohti Oulua. Koko perhe odotti reissua pitkän kevään jälkeen. Olen asunut Oulussa yli 30 vuotta, mutta muulle perheelle kaupunki on vieraampi. Turistimatka Ouluun kuulosti omaan korvaankin oikein mielenkiintoiselta ja kaupunki on jo muutamassa vuodessa muuttunut hurjasti.

Mummolan sijaan päätimme yöpyä Nallikarin leirintäalueella, joka sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, meren ja luonnon äärellä. Mökki oli todella tilava meille viidelle. Mökit ovat uudehkoja ja varustelultaan nykyaikaisia. Jäähdytys tuli myös todelliseen tarpeeseen. Pidemmillä reissuilla on myös kiva, että majoituksessa voi tehdä itse ruokaa. Meren ranta oli kivenheinheiton päässä mökistä ja pulahdimmekin siellä useaan otteeseen.

Nallikarin uimaranta

Listasin etukäteen mukavia paikkoja ja tekemistä Oulussa sekä lähialueilla. Mietimme seuraavan päivän ohjelman fiiliksen mukaan, ilman tiukkoja aikatauluja. Ehdimme matkan aikana käydä pakohuoneessa, tutustua nuorten toiveesta yliopistoalueeseen, pyöräillä, uida ja pelailla yhdessä. Museot ja monet muut nähtävyydet avautuvat vasta heinäkuussa, joten ne jäivät seuraavaan kertaan.

Meidän perheen menovinkit Ouluun:

Pyöräily
Oulua kehutaan pyöräilykaupunkina, eikä suotta. Pyöräilijöille on todella hyvät pyöräilyreitit. Keskustaan ja lähialuesiin pääsee tutustumaan näppärimmin pyörällä. Meillä oli omat pyörät mukana, mutta usea paikka myös vuokraa polkupyöriä. Nallikarista keskustaan hurautti saarten läpi vartissa.

Koiteli
Koitelinkosket sijaitsevat reilun parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Paikka on todella mukava retkikohde, niin lapsille kuin aikuisillekin. Plussaa esteettömistä kulkureiteistä ja lukuisista nuotiopaikoista. Koitelista löytyy myös kahvila ja jäätelökoppi.

Pilpasuo
Pilpasuo on laaja suoalue puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Suolla menee kaksi merkattua reittiä, 1 kilometrin ja 7 kilometrin pätkät. Alueella on todella vaihteleva luonto, 23 erilaista suotyyppiä, mäntymetsää, tervalepikkö, dyynejä, muinaisia rantakiviä , pitkospuita ja muutama nuotiopaikka.

Hupisaaret
Hupisaaret sijaitsevat aivan keskustan välittämässä läheisyydessä. Alueella on kymmeniä pieniä saaria, joita yhdistävät valkoiset sillat. Kiikkusaarella on myös Oulun keskusleikkipuisto, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille. Puiston läheisyydessä on myös kahvila, kasvihuone, kesäteatteripaviljonki ja maakuntamuseo.

Hailuoto
Hailuoto on Perämeren suurin saari ja sinne pääsee tunnissa keskustasta. Matkaan oman lisänsä tuo saarelle menevä maksuton lossi. Talvisin saarelle pääsee jäätietä pitkin. Saarelta löytyy pitkiä hiekkarantoja, ravintoloita, hurmaava kalastajakylä ja kauniita mäntymetsiä. Onpa saarella oma panimonikon, sekä villapaita.

Kuva Venla Tuomala
Kuva Venla Tuomala

Oululaiset ovat todella hyväntuulisia ja helposti lähestyttäviä. Kaupassa saattaakin jäädä toviksi jos toiseksi juttelemaan myyjän kanssa. Oululaiset ovat myös hyvin ylpeitä kaupungistaan, eikä suotta. Oulu Pohjois-Suomen pääkaupunkina on tunnettu teknologiayrityksistään. Kaupunki tähtää Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Suosittelen lämpimästi rakasta kotikaupunkiani kesälomakohteeksi, josta koko perheelle löytyy varmasti tekemistä. Halusipa sitten rantalomaa, museoita, luontoa, liikunta-aktiviteetteja tai shoppailua.

Mukavaa kesää!

-Suvi

2 Replies to “Kesälomamatka Ouluun”

    1. Kiitos! Hailuodossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Itsekin taisin käydä siellä ensimmäisen kerran vasta yläasteikäisenä, vaikka niin vieressä on!

      Mukavaa lomaa teille!

      t. Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.