Kerrankin on aikaa kodin järjestämiselle

Tämä tilanne ahdistaa itselläni välillä todella paljon, kuten monella muillakin. Pyrin kuitenkin etsimään asioista positiivisia puolia. Pysymällä mahdollisimman paljon kotona, voimme auttaa eniten. Vapaa-aikaa on vapautunut uskomaton määrä, kun työ, kun työmatkat, kaupassakäynnit, harrastukset ja kaikki muu on jäähyllä.

Meillä on viime päivät järjestelty kotia. Kokosin teille muutaman mielestäni hyvän kirjan liittyen kodin järjestämiseen ja järjestyksen ylläpitoon. Meillä kaappien ja varastojen järjestäminen ja ylimääräisestä tavarasta luopuminen ovat olleet pitkään to do-listalla. Siihen on nyt hyvin aikaa. Itseäni kodin järjestäminen rauhoittaa ja onnistunut lopputulos antaa hyvän mielen.

Ilana Aallon instagram- tili kannattaa myös ottaa seurantaan. Sieltä löytyy myös videoita, miten hän on järjestellyt kotinsa toimivaksi.

Aloitimme viime viikonloppuna yläkerrasta ja olemme joka päivä käyneet jonkun huoneen, tai kaapin läpi. Ylimääräiset tavarat olemme vieneet varastoon odottamaan jatkotoimenpiteitä, jotta tavarat eivät jää pyörimään muuten järjestettyyn tilaan.

Luin monta vuotta sitten Marie Kondon Konmari, Siivouksen elämänmullistava taika- kirjan, jonka ohjeiden mukaan järjestin kotini ja kaappini. Kaappien järjestys saattaa välillä hieman heikentyä, mutta sen saa palautettua nopeasti takaisin alkuperäiseen järjestykseen, kun ”runko” on kunnossa. Tärkeintä järjestyksen ylläpitämisessä on se, että tavaraa, tai vaatteita ei ole liikaa. Pari vuotta sitten yhdistimme taloutemme ja tavaramäärä kasvoi valtavasti.

Tämä alkaa olla jo klassikko. Suosittelen ehdottomasti lukemaan, mikäli et ole vielä lukenut.

Olemme luopuneet jo paljosta, mutta edelleen tavaraa oli yksinkertaisesti liikaa. Nyt onneksi tarjoutui hyvä tilaisuus katsastaa kaapit ja varastot. Olemme myyneet ylimääräisiä tavaroita netissä, kirpputoreilla sekä antaneet eteenpäin. Osa odottaa isompien lasten omaa kotia. Pyrimme siihen, että emme heitä mitään käyttökelpoista roskiin, vaan mieluummin annamme sen eteenpäin. Nyt toki tavaroiden jatkokäsittely odottaa hyvää aikaa.

Tästä kirjasta löydät myös apua kodin järjestykseen ja sen ylläpitämiseen.

Meillä koko perhe osallistuu kodin siivoukseen ja siisteyden ylläpitoon. Taapero on mukana puuhissa siinä missä muutkin ja nauttii yhteisestä tekemisestä. Pyrimme pitämään lelujen määrän kohtuullisena, jotta lastenhuone on helppo pitää järjestyksessä. Lapsi oppii samalla myös arvostamaan tavaroitaan, kun niitä on vähemmän. Kaikille leluille on oma paikkansa ja taaperonkin on helppo laittaa tavarat paikoilleen leikin jälkeen, vanhempien avustuksella toki.  

Nautin kodin järjestelystä ja olo on paljon kevyempi, kun kaapit ovat siistit ja turhaa roinaa ei pyöri jaloissa. Viikkosiivouskin käy näppärämmin, kun tasot ovat tyhjät ja siivousta ei tarvitse aloittaa raivauksella.

Mitä te olette tehneet kotona? Oletteko lukeneet jonkun tekstissä mainituista kirjoista?

Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.