Juoksuohjelma aloittelijalle

Tänä keväänä päätin sysätä tekosyyt syrjään ja hankkia itselleni matalan kynnyksen juoksuohjelman. Etätyöt ja vallitseva tilanne ovat vapauttaneet lisää vapaa-aikaa arkeen ja sen myötä viimeisetkin tekosyyt ovat karisseet. Oivalsin myös, että on tärkeä aloittaa tarpeeksi rauhallisesti. Lounastunnit ovat olleet itselleni mieluisin aika treenille.

Lomamatkalla aamulenkeillä voi samalla tutustua alueeseen. Juostessa menee monesti paikkoihin, joihin muuten ei välttämättä menisi. Kuva hiihtolomaltamme Rukalta.

Minulla on ollut viha-rakkaus suhde juoksuun. Olen kyllä kovasti halunnut juosta, mutta oma kunto ei ole ollut halutun mukainen. Kun homma ei ole heti onnistunut, olen luovuttanut jo alkumetreillä. Kehitys ei tapahdu kuitenkaan hetkessä, vaan vaatii harjoittelua. Pidän juoksemisesta, koska treeni alkaa heti kotiovelta ja siirtymisiin ei mene aikaa. Juosta voi missä vain, ja se ei vaadi tilaa vieviä varusteita.

Netti on täynnä jos jonkin laisia ilmaisia juoksuohjelmia aloittelijoille. Aloitin tällä 11 viikon ohjelmalla. Ohjelman helppous viehätti. Varsinkin alussa harjoitukset ovat todella lyhyitä. Treeniin ei mene edes tuntia päivässä ja lepopäiviäkin on on mukavasti. Taulukosta on ollut myös mukava seurata ohjelman ja oman kunnon kehittymistä. Olen tällä hetkellä ohjelmassa viikolla seitsemän. ’

Juoksuohjelman tavoitteena on tuoda taas säännöllinen liikunta arkeen. Kuva vuodelta 2017, kun osallistuimme Arctic Challengeen Levillä.

Jatkossa haluan enemmän tukea treeneihini, jotta harjoitukset ovat varmasti minulle sopivia ja kehittäviä. Jatkan ohjelman loputtua oman valmentajani kanssa, jolta saan juoksua tukevan myös lihaskuntoharjoituksia ja ruokavalion. 11 viikon ohjelman suoritettuani ja 10 kilometrin lenkin jälkeen olen päättänyt palkita itseni urheilukellolla, jotta voin jatkossa seurata harjoituksia ja sykettä tarkemmin.

Onnistumisen avaimet

  • Vauhti tappaa, ei matka. Muista aloittaa tarpeeksi pienesti.
  • Vähän on parempi kuin ei ollenkaan. Jo 20 minuuttia riittää.
  • Milloin on sinulle paras aika treenata? Minulle sopii parhaiten aamut ja lounastauot. Iltaisin sohva houkuttaa enemmän.
  • Ota ohjelma avuksi, jotta näet konkreettisesti edistymisen.
  • Mieti selkeä, realisitinen tavoite.
  • Palkitse itsesi saavutettuasi tavoite.
Kaipaan juoksutapahtumia ja toki kuntoa, jolla niihin osallistua. Kuva Terwamaratonista vuodelta 2014.

Seuraava tavoitteeni on juosta 10 kilometriä ja aioin tänä vuonna osallistua myös johonkin juoksutapahtumaan. Ensi vuodelle suunnitelmassa on elämäni ensimmäinen puolimaraton.Juoksuprojektin tärkein opetus on ollut se, että säännöllisellä harjoittelulla tulee tuloksia, päivittäisen treenin ei tarvitse olla pitkäkestoinen.

  • Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.