Jouluvalmisteluja taaperon kanssa

Jouluun on ihanaa valmistautua pikkuhiljaa. Perheemme nuorimmainen on mielellään mukana auttamassa. Pyrin tekemään aina vähän kerrallaan, näin taaperokin pysyy tyytyväisenä. Aamut ovat parhaimpia hetkiä yhdessä tekemiselle. Valmistelut sujuu paremmin virkeänä aamupalan jälkeen. Toki on niitäkin hetkiä kun porkkanan kuoret saavat siivet selkäänsä ja löytävät tiensä ties minne. Ensimmäiset valmistelut ollaan tehty jo marraskuun puolella. Tänä vuonna meillä on tekokuusi ja se koristeltiin jo hyvissä ajoin joulukuun alussa. Osa lahjoista hankittiin kylläkin jo kesällä, mutta varsinaisesti jouluruokien teko alkoi meillä marraskuun lopulla.

Jouluvalmistelut aloitettiin porkkanalaatikon teolla. Taapero oli tyytyväinen kun sai oman porkkanan ja sitä kuoriessa aika kului ainakin hetken ajan hyvin. Valmistin ja paistoin porkkanalaatikon valmiiksi pakkaseen odottaamaan.

Joulupöytä meillä on varsin perinteinen. Lanttu- ja porkkanalaatikkoa, rosollia, kinkkua ja kinkun kastiketta, keitettyä perunaa ja eri kaloja. Osan jouluruuista valmistamme itse ja ainakin rosollin ostan tänä vuonna valmiina. Rosollin raaka-aineiden keittäminen ja pilkkominen jää nyt suosiolla tuleville vuosille ja lohen ostan valmiiksi graavattuna. Mummoni ja äitini ovat rosollin tehneet joka joulu aattoaamuna perinteisesti itse, mutta haluan tehdä jouluaaton ruokailusta helppoa ja välttää kaikkea ylimääräistä pilkkomista. Siksi pyrin tekemään kaiken ennakkoon niin pitkälle kuin vain pystyn. Tärkeintä on kuitenkin se yhdessä vietetty, eikä keittiössä yksin vietetty aika.

Pipareiden leipominen on meillä lempipuuhaa. Niitä ollaan tehty jo pariin otteeseen. Taikinaa sujahtaa tilaisuuden tullen aina suuhun. Piparkakkutaloa ei tänä vuonna tehty.

Nuorimmaisemme täytti kaksi vuotta marraskuussa ja on innokkaasti keittiössä aina mukana. Välillä vauhtia on hieman liikaa ja niin porkkanat kuin lantutkin saivat siitä oman osansa, mutta valmista tuli silti! Kuoriminen sujuu jo ihan kivasti, siis sen aikaa kun se jaksaa kiinnostaa. Myös raaka-aineiden mittaaminen on mukavaa puuhaa, samoin niiden sekoittaminen ja maistaminen. Minulla on paljon rakkaita muistoja mummoni kanssa keittiössä vietetystä ajasta ja haluan tätä samaa perinnettä jakaa eteenpäin.

Lanttulaatikot saatiin myös valmiiksi yhteistyössä taaperon kanssa pakkaseen odottamaan. Lanttusose maistui jo sekoitusvaiheessa, onneksi sitä riitti kuitenkin uuniin asti ja joulupöytään.

Joulun herkkuihin meillä kuuluu pipareiden, torttujen ja suklaan lisäksi juustot sekä jouluinen kakku. Eilen aloitimme aamun sinapin valmistuksella. Huomenna valmistamme vielä saaristolaisleipää ja keskiviikkona joulukakun. Sitten alkaa olla valmista. On hyvä silti muistaa, että maailman ei tarvitse olla jouluksi valmis. Jouluaattona nautitaan joulun rauhallisesta tunnelmasta yhdessä.

Millaisia valmisteluja teillä on tehty?

Rakkaudellista ja lämmintä joulun aikaa <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.