Arvot

Arvot ohjaavat päätöksentekoa sekä ajankäyttöämme. Milloin viimeksi päivitit henkilökohtaiset arvosi? Oletko sama ihminen kuin 10 vuotta sitten? Jokainen meistä muuttuu ja kasvaa ihmisenä vuosien mittaan. Perhe- ja elämäntilanteet kokevat muutoksia. Siksi myös henkilökohtaiset arvomme muuttuvat. Arvojen pohtiminen vaatii pienen pysähdyksen. Olisiko aika päivittää ne?

Arvot ohjaavat meitä päivittäin pienissä ja suurissa päätöksissä. Arvot nousevat sisältäsi, eivät ulkopuoleltasi.

Arvot kirkastavat omaa tekemistämme ja niiden avulla sisäinen maailmamme muuttuu myös näkyväksi. Arvot liittyvät hyvin läheisesti myös onnellisuuteen. Kun arvot ohjaavat arkeasi elämästä tulee mielekkäämpää ja syvempää. Niiden ei tarvitse olla mitenkään suuria tai mahtipontisia. Arvot kertovat miten haluat käyttää aikaasi ja heijastavat sitä mikä on sinulle tärkeää. Ne ohjaavat voimavarojasi ja auttavat sinua sanomaan myös ei asioille, jotka eivät ole sinulle mieluisia. Arvot auttavat sinua huolehtimaan itsestäsi. Arvostamalla aikaasi, arvostat myös itseäsi.

Arvojen pohtiminen saattaa tuntua alkuun haastavalta, mutta on hyvä muistaa, että sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Vastaukset ovat jo sinussa. Tiedostat jo mahdollisesti, että elämässäsi on asioita joista haluat luopua ja joihin kaipaat muutosta. Olet ehkä haaveillut jostain uudesta, mutta haastat vielä itseäsi ja ajattelet, että se ei olisi mahdollista. Poimin tähän muutamia kysymyksiä helpottamaan arvojen tunnistamista.

Koemme elämässä ajoittain myös arvoristiriitoja. Silloin on hyvä muistaa, että arvot eivät ole päätöksiä. Joskus on tehtävä kompromisseja ja rauha elämänsä kanssa.

Varaa itsellesi hetki aikaa, kynä ja paperia tai vaikka puhelimen muistiinpanot. Vastaa itsellesi seuraaviin kysymyksiin. Kun tunnistat omaan hyvään oloosi vaikuttavia asioita, olet päässyt kiinni arvoihisi. Kysymykset on poimittu Filosofian Akatemian Blogista. Lisäksi netistä löytyy paljon erilaisia työkaluja avuksi arvojen määrittelyyn.

  1. Missä tilanteissa olet ollut onnellisin?
  2. Missä tilanteissa olet ollut tyytyväisin ja kokenut täyttymyksen tunteen?
  3. Missä tilanteissa olet ollut ylpeä?
  4. Ketä sinä ihailet ja arvostat, ja minkä takia?
  5. Miksi olit tyytyväinen, onnellinen tai ylpeä edellisissä tilanteissa?

Kun olet määritellyt omat arvosi, voi käyttää vielä hetken aikaa ja pohtia kuinka tuot ne käytännössä elämääsi. Miten huomioit arvot konkreettisesti päätöksenteossa. Jos haluat esimerkiksi panostaa liikuntaan, löytyykö päivästäsi tilaa sille? Mikä laji sopii päiviisi ja tuo kaivattua muutosta?

Löysitkö helposti omat arvosi? Mikä oli vaikeinta?

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.