Aloittamisen vaikeus?

Mietitkö usein asioita sit kun ja mut kun kautta? Lykkäätkö joskus pieniäkin asioita, jotka ovat ikäviä ja vaativat sitoutumista? Miksi valitsen aina mieluisimman tehtävän ensin?! Voisinko saada enemmän aikaan jos aloittaisin siitä epämieluisimmasta jutusta? Oletko kuullut 15 minuutin menetelmästä, joka auttaa sinut pääsemään alkuun?

Motivoidumme helpommin tekemään asioita, joissa varmasti onnistumme.

Tein jo tammikuussa päätöksen siivota vaatekaapit ja lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita eteenpäin. Olin ajatellut tehdä tämän monta kertaa aiemmin, mutta tilalle tuli aina jotain muuta. Ajatus tuli aina välillä mieleen ja vaivasi säännöllisesti. Tunnistat varmasti tämän takaraivossa soimaavan ajatuksen ja tunteen omasta saamattomuudesta samaan aikaan, kunnes mielen valtaa ajatus vaikka koko kodin siivoamisesta. Jokin muu tekeminen onkin todella mukavaa juuri siinä hetkessä.

Korvaava tekeminen on riippuvainen omasta aikomuksestasi. Jostain inhokki tehtävästä tuleekin yllättäen lemppari! Miten käy sille tehtävälle, joka alunperin oli to do – listalla? Se siirtyy tai jää tekemättä ja kasvattaa omaa tyytymättömyyden vyyhtiä. Asian kanssa ei vain pääse alkuun. Lopulta asian miettimiseen ja välttelyyn aikaa onkin mennyt moninkertaisesti enemmän kuin koko tehtävään. Ennen kaappien siivousta ja aikomusta aloittaa oli tehtynä paljon muuta, mutta en juuri sitä mitä piti. Huijasin itseäni sillä ajatuksella, että saanhan edes jotakin aikaan…ja sitten jatkuu itsensä sättiminen. Miksi en saa tuota tehtyä?

On hyvä pohtia todellisia syitä. Mistä johtuu jos siirrät tehtävää toistuvasti? Epäonnistumisen pelko? Liian suuri tavoite?

Kun olin kaksi viikkoa siirtänyt vielä vaatekaappien siivoamista, tein päätöksen, että nyt riittää ja siivoan kaapit vaikka sitten edeten hyllyn päivässä! Oikeasti, näin pieni asia ja pohdin tehtävää välitavoitteiden kautta? No, jos se toimii muissakin projekteissa niin luokitellaan nyt vaatekaappi- projekti alkaneeksi! Lopputulos oli se, että vaatekaappien siivous sujuikin nopeasti. Nopeammin kuin olin ajatellut. Miksi en tehnyt tätä aiemmin?! Oikeastaan syy ei ollut se, että koin itse vaatekaapin järjestelyn vaikeana. Lopulta huomasin, että vaatekaapin siivous tuo mukanaan lisää tehtäviä. Vaatteiden lajittelu. Mitkä menee suoraan roskiin? Mitkä lahjoitan eteenpäin? Myynkö osan? Ja se ajatus…mulla ei ole mitään vaatetta, vaikka edessä on melkoinen kasa. Olin löytänyt perimmäisen syyn asian lykkäämiselle ja se auttoi ymmärtämään miksi olin toiminut näin.

Satu Pihlajisto kertoo kirjassaan Aikaansaamisen taika paljon hyviä keinoja siitä kuinka jokainen voi saada aikaan enemmän, kuitenkaan vaatimatta itseltään mahdottomia. Kirja rohkaisee tunnistamaan itselleen tärkeät asiat ja panostamaan niihin täysillä. Kirjassa esitellään myös tehokas 15 minuutin menetelmä siitä, kuinka päästä alkuun tehokkaammin. Menetelmä ikäänkuin huijaa tekijänsä työn imuun. Aloittaen 15 minuutilla päätettynä ajankohtana, huomaatkin pian tekeväsi enemmän! Se on aivan totta. Aseta siis tavoitteeksi 15 minuuttia sen sijaan, että asetat tavoitteeksi heti kolme tuntia. Tässä on motivaation kannalta iso ero. Kun 15 minuuttia on mennyt, olet saavuttanut oman tavoitteen. Jos fiilis on hyvä, voit jatkaa.

Kun saat asioita aikaan, tyytyväisyys itseesi kasvaa. Muista kuitenkin olla armollinen itsellesi, älä aseta liian suuria tavotteita kerralla.

Sain toisenkin loistoidean pohtiessani aloittamisen vaikeutta! Päätin myös, että nyt alkaa kuukauden mittainen en osta itselleni mitään vaatetta – projekti ja sen jälkeen palkitsen itseni jollakin kivalla paidalla. Palkinto oli päätetty ja tästä tulisikin kivaa! Tämä aika päättyi viime viikon sunnuntaina. Lopputulos oli se, että en ostanut itselleni mitään vaatetta tuona aikana! ! Eikä kuukausi tuntunut ajanjaksona mitenkään erityisen vaikealta. Vaatekaappi on pysynyt paremmin järjestyksessä, koska siellä on enemmän tilaa. Tästä innostuneena pohdin lisää itseäni kuluttajana sekä tekemiäni valintoja. Älä osta mitään vaatetta itselleni – kuukauden aikana kiinnitin huomiota ekologisiin valintoihin. Pohdin mitä voisin meidän arjessa ja perheen kulutustottumuksissa tehdä vielä toisin?

Minkä asian tekemistä sinä lykkäsit viimeksi? Miten pääsit alkuun ja asettamaasi tavoitteeseen?

Iloa päivään <3

Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.